I Sverige, liksom i övriga världen, finns ett antal olika varianter på stilar och graderingssystem inom Ju-jutsu. Den stilen som är mest spridd i Sverige med 93 medlemsklubbar och cirka 8.000 utövare kallas för Ju-jutsu Kai, där Ju står för mjuk/följsam och Jutsu står för teknik/konst samt Kai för sällskap/ sammanslutning. De klubbar som tränar stilen Ju-jutsu Kai är medlemmar i stilorganisationen Svenska Ju-jutsuförbundet. Stilen startade 1970 med ett 15-tal klubbar med knappt 800 medlemmar och har sedan dess växt sig allt större.

Självförsvar

Utmärkande för stilen Ju-jutsu Kai är att ”Ju-jutsu är ett modernt självförsvar med tradition och kvalitet” samt att ”ju-jutsu skall vara roligt”. Ju-jutsu är omväxlande och innehållsrikt. Det finns tekniker som passar de flesta och alla skall kunna utöva ju-jutsu. Många av de som börjar träna gör det för att få lära sig självförsvar, och ju-jutsu Kai erbjuder genomgående bra självförsvarsträning.

Motion och tävling

Ju-jutsu är självförsvar men också en allsidig motionsform, en traditionsrik budoart och en tuff kampsport med möjlighet till tävling för de som vill. Den breda inriktningen är en viktig orsak till att Ju-jutsu Kai har växt till den största ju-jutsustilen i landet. Ju-jutsu innebär tradition och disciplin, men självklart skall det också vara väldigt roligt att träna!

Ju-jutsu Kais grundprinciper:

1. Egen bra balans
2. Motståndarens obalans
3. Egen bästa styrka
4. Motståndarens sämsta styrka